Η Παναγιά της θάλασσας

Click to view full size image

Μονή Σκαφιδιάς

Ενα μοναστήρι σαν αληθινό φρούριο! Με τους πύργους του και την οχύρωσή του, το γυναικείο μοναστήρι της Παναγιάς της Σκαφιδιώτισσας (ή Μονή Σκαφιδιάς) είναι από τα πιο πολύτιμα μεσαιωνικά «κειμήλια» της Ηλείας.

Χτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά, λίγο έξω από το χωριό Σκαφιδιά (12 χλμ. από τον Πύργο), ατενίζει το Ιόνιο πέλαγος εδώ και δέκα περίπου αιώνες. Μόνο επτά μοναχές ζουν εδώ, έτοιμες, ωστόσο, να υποδεχτούν τον επισκέπτη που έρχεται να προσκυνήσει και να τον τρατάρουν καφέ και δροσερό νερό. Μπαίνοντας στον περίβολο της μονής θα βρείτε στο δεξί σας χέρι τον κυρίως ναό: πολλές αγιογραφίες έχουν πρακτικά εξαφανιστεί με το πέρασμα του χρόνου, τα κεριά, όμως, που λάμπουν στο ημίφως, οι μοναχές που έρχονται αθόρυβα να ανάψουν τα καντήλια και η απόλυτη ησυχία που επικρατεί σε κάνει να χάνεις την αίσθηση του πού βρίσκεσαι» Λέγεται πως η μονή ιδρύθηκε σ’ αυτό εδώ το μέρος όταν ένας ντόπιος βρήκε την εικόνα της Παναγίας να πλέει στα κύματα, στο παρακείμενο ακρωτήρι Ιχθύς. Τη μάζεψε και έφτιαξε έναν ναΐσκο που τώρα αποτελεί το καθολικό της σημερινής μονής. Ηταν τέτοια η σημασία της κάποτε, που δεν υπήρχε περιηγητής της περιοχής, από τον Pouqueville έως τον Chandler, που να μη γράψει γι’ αυτήν και τους θησαυρούς της.

Ακόμη και σήμερα φυλάσσονται εδώ ιερά σκεύη, εικόνες, όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην Επανάσταση του ’21, στολές, νομίσματα, αναθήματα, καθώς και το πλούσιο αρχείο της μονής, με έγγραφα και επιστολές που καταγράφουν την ιστορία του μοναστηριού.

Πηγή

Και άλλα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s