Ολοκληρωτική συμμετοχή αισθήσεων…

 

 

Ένα καθοριστικό όνομα για δυο εκστατικές παρουσίες, κερδίζουν διαχρονικά την παράσταση.

Μια κορυφαία μπαλαρίνα

r151358_539326   

και μια τούρτα

 

  Pavlova1-1

ακούνε στο όνομα Πάβλοβα και μας απελευθερώνουν από ανάδρομες συστολές!

Τι γεύση άραγε μπορεί να έχει μια χορεύτρια? Πόσο νόστιμη μπορεί να είναι μια πρίμα μπαλαρίνα όταν μετατραπεί σε γλυκό? …και πόσο μπορεί να ενεργοποιήσει τους σιελογόνους αδένες μας και να ζωντανέψει τις απονεκρωμένες μας αισθήσεις?

Σίγουρα, όταν το όνομα της πιο διάσημης χορεύτριας της εποχής, συνδέεται μ ένα γλύκισμα, η προσμονή δεν μπορεί παρά να είναι, ένα θεϊκό κατασκεύασμα. Όπως οι πιρουέτες της Άννα Πάβλοβα σαν « μαργαριταρένιο νήμα» άφησαν εποχή, έτσι και η αέρινη τούρτα με το όνομα της, παρακολουθεί τη χορογραφία και αντανακλά λάμψεις ευτυχίας.

Σαν παραμύθι

 

Στην δεκαετία του ΄30 η Αυστραλία διατηρούσε έντονη την αγγλοσαξονική της υπόσταση. Οι εστέτ άποικοι της εποχής επεδίωκαν να συμβαδίζουν με τον τρόπο ζωής της μακρινής βασιλεύουσας. Για τον σκοπό τούτο, όλη η ευρωπαϊκή κουλτούρα διέσχιζε τον Ατλαντικό-δια της διώρυγας του Σουέζ- και έφτανε με τα αλλόκοτα υπερωκεάνια, στις νέες χώρες. Η Αυστραλία, απόκοσμη αλλά θελκτική μόλις έμπαινε στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων. Η Άννα Πάβλοβα, στο απόγειο της καριέρας της, το «σκάει» από την πρωτεύουσα του υπαρκτού σοσιαλισμού και θέλγει τον δυτικό κόσμο με τις εμφανίσεις της. Το παρατσούκλι της «Κύκνος»! Δίνει μια κορυφαία παράσταση στο Πέρθ, που δεν ήταν άλλη από την «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι, προκαλώντας τον αναμενόμενο πάταγο. Ο σεφ Herbert Sachse του ξενοδοχείου Esplanade, γοητευμένος της αφιερώνει μια ντελικάτη δημιουργία. Τότε στις ακτές της Δυτικής Αυστραλίας γεννήθηκε extravaganza τούρτα, με το όνομα παβλόβα.

4084---0

The Pavlova debate Οι Αυστραλοί, ψάχνοντας να εμπλουτίσουν την ιστορία της νεοσύστατης χώρας τους, οικειοποιούνται του γεγονότος και ηπαβλόβα έκτοτε, γίνεται το εθνικό τους γλυκό. Οι Νεοζηλανδοί ενίστανται. Υποστηρίζουν πως η συνταγή υπάρχει στα κιτάπια τους, από το 1919. Το επίκεντρο της διαμάχης η περιβόητη μαρεγκένια τούρτα. Η ιστορία παίρνει εθνικές διαστάσεις, καθώς το ζήτημα για την πατρότητα αποτελεί μέχρι σήμερα, ένα εκμαυλιστικό debate. Μόνο που όταν οι άνθρωποι διαφωνούν για γλυκά δεν καταλήγουν ποτέ σε πόλεμο.

fantacy-pavlova-hero-NEW-SITE

Η μαρέγκα

Η παλιά και αυθεντική συνταγή της μαρέγκας είναι ένα δημιούργημα από ασπράδια αυγού χτυπημένα με ζάχαρη. Μίγμα γυαλιστερό και αφράτο που καθώς αναμιγνύεται «κάνει κορυφές» και όταν ψηθεί δίνει μια κριτσανιστή μπισκοτένια υφή και γεύση. Ιδιαίτερη αδυναμία της Μαρίας Αντουανέτας που εκτός απο το παντεσπάνι λάτρευε και τις μαρέγκες. Λένε μάλιστα, πως τις έφτιαχνε με τα χεράκια της. Ωστόσο, η καταγωγή της μαρέγκας φαίνεται θολή. Μπορεί να είναι ένα από τα πειράματα ενός κομψού Ελβετού patissieur ονόματι Gasparini, που ζούσε στην πόλη Meiringen – εξ ου και το όνομα.- ΄Η μπορεί να προέρχεται από το Πολωνέζι κο γλυκό marzynka που παρασκευάστηκε από τον σεφ του βασιλιά της Πολωνίας Στανισλαβ Λεζύνσκι, που αργότερα έγινε ο Δούκας της Λωραίνης.

Το στίγμα του Careme Μέχρι τον 19ο αιώνα, οι μαρέγκες έπαιρναν σχήμα με το κουτάλι μέχρι που ο διαβόητος chef Careme εισήγαγε την ζαχαροπλαστική σακούλα ( piping bag) με την οποία οι μαρέγκες πήραν το γνωστό περίτεχνο σχήμα της ροζέτας που συναντάμε με χρι σήμερα. Ένα γλυκό σαν … Πάβλοβα! Ιδού λοιπόν πως η μετάλλαξη της μαρέγκας μας έδωσε την παβλόβα. Δόσεις και υλικά συγκεκριμένα, βήματα ακριβή, κινήσεις που αποζητούν την τελειότητα και το μέτρο, χρόνοι καθορισμένοι, θερμοκρασίες σωστές. Τουτέστιν, η φαντασία εναρμονίζει το μυαλό με το βλέμμα. Βλέπετε, η τεχνική του γλυκού, λίγο απέχει από μια χορογραφία. Καθώς και στα δύο το ζητούμενο είναι η ολοκληρωτική συμμετοχή των αισθήσεων. Φανταστείτε την παβλόβα πριν ακόμα τη γευτείτε. Ολόλευκη, εύθραυστη, ελαφριά σαν πούπουλο, εντυπωσιακή, πλανεύτρα -σατανική, σέξι – γοητευτική, φίνα μαρέγκα σαν σύννεφο. Με τσαλακωμένο εκρηκτικό κέλυφος που μέσα του εσωκλείει με μαεστρία μια σάρκα αέρινη και μελένια.- η βασική διαφορά με την γνωστή μαρέγκα που διατηρεί την τραγανή υφή της μέσα κι έξω.- Καθόλα ισορροπημένη με yin και yang, χάρη στην εμπεριεχόμενη αρμονία.

Τα υλικά Βασικά υλικά, το ασπράδι και η ζάχαρη. Λίγο άρωμα βανίλιας, μαστίχας, μέντας ή τριαντάφυλλου αφαιρεί την άκομψη οσμή του αυγού. Μια αφράτη επικάλυψη από κρέμα γάλακτος χτυπημένη χωρίς καθόλου γλυκαντικό, συμπληρώνει την κρεμώδη υφή. Η προσθήκη φρούτων, ξηρών καρπών, πραλίνας, κρέμας λεμονιού, μανταρινιού ή μόκας κάνουν γοητευτικό παιχνίδι στους φιλέρευνους ουρανίσκους. Ατέλειωτοι συνδυασμοί γεύσης και παρουσίασης δίνουν στο γλύκισμα έναν γιορταστικό ελιτίστικο ρόλο. Η γαλλική φινέτσα επιστρατεύεται και επιβάλλει μια κόντρα ρελάνς στη ρώσικη ρουλέτα. Η τελετή της παβλόβα αρχίζει!

500Cuisine-143-Christmas-Pav

800px-Christmas_pavlova

Διατροφική αξία

Η περιεκτικότητα της παβλόβα σε λιπίδια, ισούται με μηδέν. Συνιστάται και ως επιδόρπιο για όσους προσέχουν την χοληστερίνη. Από κει και πέρα μετρείστε τις θερμίδες της αμαρτωλής ζάχαρης αλλά προς Θεού, μακριά από τύψεις. Αφεθείτε σθεναρά στην ηδυπαθή γοητεία της. Τουλάχιστον!

ΠΗΓΗ και  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ, ΦΙΝΑ

και

ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΗ ΓΕΥΣΗ

 

ΕΠΙΣΗΣ

 

 

Advertisements

3 responses to “Ολοκληρωτική συμμετοχή αισθήσεων…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s