Μάρτιος και καλό μας μήνα!

 

Welcome March. Hello March. March Please be good pictures

Έφτασε ο Μάρτης με τα τρελά καμώματά του. 

Εκεί που όλοι μας πιστεύαμε ότι μπήκε η άνοιξη, να σου κι έρχονται πάλι τα χιόνια, τα κρύα και οι παγετοί.

 «Μάρτης, γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης» ή «Μάρτης ο χιλιόγνωμος», όπως πολύ σοφά λέει ο λαός μας.Στα δάση και τους αγρούς άρχισε να φαίνεται το ξύπνημα της άνοιξης. Ένα προσεκτικό και έμπειρο μάτι θα μπορούσε να δει, από τις πρώτες κιόλας μέρες του Μαρτίου, τους «αγγέλους» της, τα Χελιδόνια. Αν και είναι περαστικά από τις πρώτες μέρες του Μαρτίου, στην Αθήνα η παρουσία τους θα είναι έντονη στις αρχές του Απρίλη. Αυτά που βλέπουμε να πρωτοπερνούν στις αρχές του Μάρτη από την Αθήνα τραβούν βιαστικά για τις βόρειες χώρες.

Άρχισαν, λοιπόν, οι αποδημίες των πουλιών, ένα από τα πιο θαυμαστά και παράξενα βιολογικά φαινόμενα.

Κάθε φορά που ξαναβλέπω τα αποδημητικά να γυρίζουν από το μακρινό ταξίδι τους στην Αφρική, νιώθω μια συγκίνηση. Κάθε χρόνο την Άνοιξη στον πλανήτη μας πάνω από 4.500 είδη πουλιών αποδημούν (από τα 9.000 είδη που υπάρχουν) για καλύτερες συνθήκες τροφής και αναπαραγωγής.Τα τελευταία Ψαρόνια (Sturnus vulgaris), που μας κράτησαν συντροφιά με τα καμώματά τους τις κρύες και μουντές μέρες του χειμώνα, έχουν κι αυτά φύγει, τράβηξαν στο Βορρά για να φωλιάσουν,
Οι Κοκκινολαίμηδες (Erithacus rubecula), που τον Οκτώβριο κατέβηκαν από τον Βορρά ή από τα ψηλά βουνά μας για να ξεχειμωνιάσουν, άφησαν τους τσακωμούς για την επικράτειά τους και έφυγαν για να στήσουν «σπιτικό» και να ξεκαλοκαιριάσουν στον Όλυμπο, στην Πίνδο και αλλού.

Το χειμώνα οι θηλυκές υπερασπίστηκαν ισάξια με τα αρσενικά την επικράτειά τους. Τώρα όμως, μόλις φτάσουν στα ψηλά βουνά, δεν καταλαμβάνουν μια νέα επικράτεια, αλλά γίνονται πιο γλυκές ήμερες κι αρχίζουν να επισκέπτονται τις επικράτειες των αρσενικών, που είναι μεγάλες και πλούσιες, κατάλληλες για φώλιασμα και διατροφή νεοσσών.

Κατά τη διάρκεια των ρομαντικών συναντήσεων, η θηλυκιά παίρνει θέση υποταγής. Έτσι κατορθώνει να ελέγχει την επιθετικότητα του αρσενικού. Η θηλυκιά αυτή την εποχή σταματάει το κελάηδισμα κι αρχίζει να τιτιβίζει σαν μικρός νεοσσός. Έτσι ερεθίζει το αρσενικό για να της χαρίσει δώρα, όπως σκουληκάκια και έντομα.

Φαίνεται απίθανο να βλέπει κανείς δύο Κοκκινολαίμηδες ήσυχους, τον έναν κοντά στον άλλο, ενώ μέχρι χθες έδειχναν εχθρικές διαθέσεις. Απ’ ότι φαίνεται «υπογράφουν συμφωνία ειρήνης» για όλο το διάστημα της αναπαραγωγής (14 ημέρες για κλώσιμο, ενώ μετά από άλλες 15 ημέρες οι νεοσσοί αφήνουν τη φωλιά τους).

Το επόμενο Φθινόπωρο όμως θα βρίσκονται πάλι στην πρώτη γραμμή της μάχης, με ύποπτα πηγαινέλα ανάμεσα στα πυκνά φυλλώματα των θάμνων και στους κορμούς των δένδρων, που είναι τυλιγμένοι με κισσούς.
Εδώ βρίσκεται καλά κρυμμένη στη βλάστηση μια φωλιά, πλεγμένη με τέχνη από ξερά χόρτα και μικρά κλαδιά και στρωμένη με απαλό υλικό (τρίχες, χνούδια, πούπουλα). Είναι καινουργιοχτισμένη και έχει μέσα τέσσερα μικρά γαλαζωπά αυγά. Είναι η φωλιά του Κότσυφα (Turdus merula), που πρώτος αισθάνεται την αλλαγή της εποχής και την ανησυχία για αναπαραγωγή. Μόνο ένας νεαρός Κότσυφας στους τρεις θα κατορθώσει να επιζήσει και να φτάσει μέχρι τον επόμενο χειμώνα, ξεπερνώντας χίλιους δυο κινδύνους και θηρευτές, όπως και τη έλλειψη τροφής, το κρύο, τις γάτες, τα δίχτια, τις παγίδες, τα τουφέκια. Γι’ αυτό ο Κότσυφας αρχίζει να κλωσάει τα πρώτα αυγά του στις αρχές του Μάρτη. Έτσι θα του μείνει χρόνος να κλωσήσει άλλες δυο φορές μέχρι να έρθει το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου.


Ενήλικος ασπροπάρης


Οι Ασπροπάρηδες κάνουν την εμφάνισή τους στο τέλος του Φλεβάρη. Τους είδα κατά τη διάρκεια της αποδημίας τους, ενώ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα ανοδικά ρεύματα του αέρα για να προσπεράσουν το εμπόδιο «Πάρνηθα». Είναι ο μικρότερος Γύπας της Ευρώπης και το πέταγμά του θυμίζει Πελαργό.

Οι Ασπροπάρηδες βρίσκονται μόνο το καλοκαίρι στη χώρα μας, είναι κοινωνικά πουλιά και ζουν ομαδικά σε αποικίες. Η μεγαλύτερη αποικία τους είναι στην περιοχή των Μετεώρων.

Ένα μεγάλο μέρος από τους νεαρούς Ασπροπάρηδες δεν αποδημεί αλλά μένει μόνιμα στην Αφρική. Είναι πουλιά χρήσιμα, γιατί καθαρίζουν την περιοχή από νεκρά ζώα και σκουπίδια.

Φθάνοντας στην περιοχή τους, στα μέσα Μαρτίου, αρχίζουν το ζευγάρωμα και την κατασκευή της φωλιάς τους πάνω σε απότομα βράχια.


Αρχείο:Field-of-various-color-kalanit02.jpg


Οι ακτές και τα βράχια που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα άρχισαν να βάφονται με τα πρώτα χρώματα του χρόνου. Άρχισαν δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες Παπαρούνες. Μέσα στη Μακία άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες χρωματιστές πινελιές από το βιολετί του Δενδρολίβανου, το κίτρινο από τα σπαρτά και το λευκό από την Έρικα (Erica sp.) Τα λιβάδια βάφονται με τα κόκκινα, μοβ και λευκά χρώματα των Ανεμώνων (Anemone pavonina και Anemone coronaria).Ταυτόχρονα, ετοιμάζονται να μπουν στη σκηνή μια σειρά από φυτά και λουλούδια, όπως οι Νάρκισσοι και οι Ορχιδέες, που έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Θα εκμεταλλευτούν το μαλακό χρώμα από τις βροχές των πρώτων ημερών του Μάρτη και με τα χρώματά τους και τη γύρη τους θα δώσουν ζωή στο πέταγμα πολλών εντόμων.

Στη χώρα μας το Μάρτιο φυτρώνουν σε διάφορες περιοχές πάνω από 40 είδη Ορχιδέας. Φυσικά είναι λιγότερο όμορφες από αυτές που ζουν στους τροπικούς, παρ’ όλα αυτά και οι δικές μας Ophris, Orchis και Serapias κρύβουν μαγεία και ομορφιά.


Caterpillar Oleander Hawk Moth (Daphnis nerii)


Τώρα το Μάρτη αρχίζει να πετάει και να πίνει το νέκταρ από τις ανθισμένες Πικροδάφνες η Πεταλούδα Daphnis nerii. Ακόμη, στα λιβάδια και στους κήπους αρχίζει το πέταγμά της μια μεγάλη, όμορφη, κίτρινη Πεταλούδα που τρέφεται με νέκταρ και το όνομά της είναι Gonopteryx chammi. Άλλες Πεταλούδες που έρχονται να συμπληρώσουν το σκηνικό είναι η λευκότερη Pieris brassicae και η Vanessa atalanta, με τα έντονα κόκκινα, λευκά και σκούρα χρώματα.

Αυτή την εποχή ερωτεύονται οι Τυφλοπόντικες

 και η Ετρουσκομιγαλίδα (Sunsus etruscus), 

Etruscan Shrew (Suncus etruscus)

το μικρότερο θηλαστικό που ζει σήμερα στη χώρα μας και ψάχνει ασταμάτητα για τροφή. Οι χτύποι της καρδιάς της φθάνουν στους 1.000-1.300 το λεπτό. Καταναλώνει την ημέρα τροφή που αντιστοιχεί σε 10 φορές το βάρος του σώματός της. Αν και είναι το πιο μικρό θηλαστικό, κατά τη διάρκεια των ερώτων και ειδικά πριν από το ζευγάρωμα δίνει πραγματικές μάχες. Φτιάχνει μια μικρή φωλιά και μετά από εγκυμοσύνη 20 ημερών γεννάει 5-10 μικρά με τα μάτια τους κλειστά.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, αν βρεθεί σε δύσκολες συνθήκες, τη διακόπτει απορροφώντας τα έμβρυα. Αυτός ο μηχανισμός βοηθά το πιο κατάλληλο άτομο υπό τις κατάλληλες συνθήκες να συνεχίσει τη διαιώνιση του είδους.Τυτώ


Στο τέλος του Μάρτη, στον Υμηττό, η θηλυκιά Τυτώ (Tyto alba) αρχίζει να γεννάει τ’ αυγά της. Κατά τη διάρκεια του κλωσίματος, το αρσενικό της φέρνει δύο ή τρία ποντικάκια την ημέρα. Το κλώσιμο διαρκεί 29-31 ημέρες και γίνεται αποκλειστικά από τη θηλυκιά. Οι νεοσσοί θα παραμείνουν στη φωλιά τους για 60 περίπου ημέρες. Φεύγουν από την επικράτεια των γονιών τους μετά από τέσσερις περίπου μήνες. Σ’ αυτό το διάστημα, αν η μητέρα τους γεννήσει κι άλλη φορά, τότε βοηθούν μαζί με τους γονείς τους στη διατροφή των νέων νεοσσών. Εδώ έχουμε το φαινόμενο του αλτρουισμού, που είναι μοναδικό και δε συμβαίνει και στα άλλα Γλαυκόμορφα.Ήρθε λοιπόν ο Μάρτης και μαζί του η άνοιξη. Το λένε τα χρώματα των λουλουδιών, οι μυρουδιές και οι ήχοι των πουλιών.ΠΗΓΗ

Αρμόζει γλυκοποτείν και γλυκοτροφείν και χράσθαι άπαντα εν τε τη τροφή και τω πότω αρκετά και μη εις κόρον. Δριμυφαγίας δε πάσης απέχεσθαι χρή, και έχθρας και μανίας, και πικροφαγίας.

Εκ δε των ιχθύων, πάντων εσθίειν, πλην των αλέπων· τους δε λάβρακας και κεφάλους, και βάτους και τάς σμαρίδας συχνώς εσθίειν.

Εκ δε των οσπρίων, τους κυάμους δει βρέχειν και ποιείν εκζεστούς, και αλάτι και ελαίω ομφακίνω επιβάλλειν· λαμβάνειν δε και το σπέρμα της τίλης από θερμών δισέφθων αρτυθέν μέλιτι και στάχει.

Έκπλυνε δε την τίλην εκ τρίτου, και τρίψον ταις χερσί, και τηνι καύτα έψησον, και μερικώς αποζεμάτιζε· μη μέντοι πάνυ αποζεμάτιζε, ίνα μη γένηται δύσπεπτος, επεκτική, εάν τον ίδιον χύλον απολέση, τουτέστι την ιδίαν πικρίαν, και τάς γαστέρας εμφράττη· γλύκαινε δε την πικρίαν αυτής μέλιτι.

Λαθύριον δε και αύχος αλεστά ταύτα· το δε φασούλιον λαμβάνειν αλεστόν, δίεφθον οξομέλιτι.

Εκ δε των λαχάνων σεύτλον, μολόχην, και χρυσολάχανον εσθίειν, και πάντας τους ασπαράγους και αμανίας, άνευ της βρυωνίας και της χαμαιδάφνης, ότι πικρά εισιν.

Εκ δε των συνθέτων, εσθίειν ελαίας κολυμβάδας, και οξόμελι, εκ διαλείμματος· μηδέν δε όλως δριμύ.

Εκ δε των οπωρών, πάντα τα προλεχθέντα.

Εκ δε γλυκοποσίας, λαμβάνειν κονδύτον, έχοντα πέπερι, κινάμωμον, καρυόφυλλον, και στάχος πλείστον.

Λουτροίς δε χρήσθαι ς’· τα μεν γ’ χρίεσθαι εν ημέρα γ’, ώρα γ’, άνευ της αλόης και της σμύρνης· τα δε άλλα γ’, ημέρα ε΄, άνευ του χρίσματος και αυτά· σμήγματα δε όσα δια νίτρου.

Οίνους λευκούς και ευωδεστάτους και ελαιοχρόους. Και αφροδισιάζειν μετρίως. Κρόμμυα δε οπτά εσθίειν δια την του φλέγματος κίνησιν.

Σκοπείται δε και το άστρον της Χελιδόνος.

Pics hello march 2015

ΠΗΓΗ

καμπιες – πεταλουδες

 
ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΜΗΝΑ!!!
 
Advertisements

One response to “Μάρτιος και καλό μας μήνα!

  1. Υπέροχα χορταστική ανάρτηση, χίλια μπράβο σου αξίζουν!
    Εύχομαι αυτός ο μήνας να φέρει μόνο χαρά και αγάπη στις καρδιές μας!
    ΑΦιλάκια με μια τεράστια αγκαλιά! ❤

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s